Östra Blekinges skärgård

Blekinge skärgård är den sydligaste av Sveriges skärgårdar, och en stor del av skärgården ligger utanför Karlskrona. Den är nästan som ett skydd, med staden som bäddas in av öarna, och med det stora havet utanför, på andra sidan om dem. Öarna är olika stora, och på många av dem bor det människor. Ibland finns det bara ett enda hus, och som mest bor det cirka 1500 personer på en ö.

De större öarna i det här området är bland annat Senoren, Sturkö och Tjurkö, som hänger samman tack vare broförbindelse. I den västra delen av Karlskronas skärgård ligger Almö, Aspö och Hasslö, som är några av de större öarna. Till Aspö går det färja. Det finns också gott om mindre öar, holmar och skär, som man måste ta sig till med båt.

För den som är turist och vill besöka skärgården finns det mycket att göra. Gillar man att segla kan skärgården vara både vacker att ta sig genom, och en utmaning att ge sig på. Ännu bättre blir det kanske att ta sig mellan öarna med kanot, då kommer man väldigt nära naturen och får ofta chans att se till exempel många olika typer av fåglar.

För den som inte är så intresserad av att vara på själva vattnet finns det mycket att göra på land också. Man kan besöka gamla kyrkor, till exempel Sturkö kyrka som byggdes 1878. Platsen har dock äldre anor än så, eftersom kyrkan byggdes på samma plats som en tidigare offerkyrka som var helgad åt sjöfararnas skyddshelgon – S:ta Gertrud. På Sturkö finns också Sturkö skans, som är en före detta försvarsanläggning. Den anlades 1904 och användes under både första och andra världskriget.

På öarna finns också andra utflyktsmål. Bland annat finns det konst och hantverk av lokala konstnärer som man kan titta på, och ett bra utbud av kaféer och restauranger för den som blir hungrig. Är man sugen på att ta sig ett dopp finns det fina badplatser på många av öarna.

Comments are closed.